Resterande om krafter

Fysik A - NV09FMTVälkomna tillbaka från Påsklovet!

Jag har till viss del använt lovet till planering och reflexion över inlärning, och kommit fram till följande: vi kommer inte att gå igenom avsnittet Kraftmoment innan provet! Det innebär att vi redan har gått igenom all teori som provet kommer att handla om. De tre lektioner som är kvar innan provet kommer vi att ägna åt repetition och fördjupning, nedan finns ett dokument bifogat som vi till viss del kommer att utgå ifrån.

Grundlaggande uppgifter.pdf

0 reaktioner till “Resterande om krafter”

  1. Tyvärr har jag har inte sammanställt något facit, då meningen var att vi skulle gå igenom uppgifterna på lektionerna. Vi hann inte gå igenom uppgifterna 8 och 10, så här kommer facit på dessa:
   8a. 22 cm
   8b. 21 personer (21,3, som avrundas nedåt).
   Metoden för att lösa uppgiften är Arkimedes princip – lyftkraften på bryggan är lika med den tyngd vatten som den tränger undan. Ju längre ned bryggan ligger, desto större volym och desto större tyngd vatten trängs undan. Teckna ekvationen F_{lyft}=2000cdot 9.82=rhocdot Vcdot g=1000cdot 6cdot 1.5cdot hcdot 9.82 ger h=0.22 meter. Antalet personer erhålls sedan genom att räkna ut maximal undanträngd volym vatten (bryggans hela volym); addera sedan bryggans tyngd med det okända antalet personers tyngd så att svaret blir tyngden på den undanträngda vätskan.

   Vad beträffar uppgift 10 så gäller:
   a. Använd Pythagoras sats på katetrarna 60N och 25N. Den resulterande kraften svarar mot hypotenusan till denna triangel, 65N.
   b. Det säkraste sättet att beräkna vinkel på är genom att räkna rutor. Trigonometri ger vinkeln 180 – arctan frac {3}{4}=143 grader.
   c. De komposanter som är intressanta är F_2:s (F_1 har endast en komposant, den i x-led). x-komposanten för F_2 är 35cdot cos36.9=28N. y-komposanten för F_2 är 35cdot sin36.9=21N. x-komposanterna tar ut varandra (F_1:s och F_2:s). Kvar är y-komposanten på 21N.
   d. Riktningen på y-komposanten är (naturligtvis) lodrätt upp.

   Hoppas att det hjälpte! Annars så får du söka upp mig i skolan imorgon innan provet!

Kommentera gärna, markdown-formatering OK.