Svart hål utslungat ur galax

Fysik B - NV08FMTDetta inlägg ansluter inte till vårt aktuella avsnitt – mekanisk vågrörelse, Däremot är det ur ett allmänfysikaliskt och astronomiskt perspektiv.

Det finns belägg för att det finns ett stort svart hål i centrum av spiralgalaxer; den typ av galax som Vintergatan hör till. Enligt denna artikel i Svenska Dagbladet har man nu kunnat lokalisera ett svart hål som slungats ut ur sin galax. Detta för att man tror att två svarta hål har kolliderat inne i galaxen, och av kraften i kollisionen slungats ut.

Kollisionen har föregåtts av de svarta hålen har beskrivit en komplicerad dansrörelse kring varandra. Nedanstående videoklipp kanske ger en idé om hur det gått till, även om den slutliga kollisionen inte är så kraftig att de båda kropparna slungas ut (och naturligtvis att kropparna är direkt synliga i videon, vilket inte svarta hål är).

Orsaken till att man kunnat lokalisera utslungningen en halv miljard ljusår från Jorden(!) (enligt en artikel i space.com) är att laddade partiklar sänder ut elektromagnetisk strålning under acceleration. Den strålning (av röntgentyp) som kunnat detekteras från denna plats tyder på att det är ett så massivt objekt som ett svart hål som slungats iväg.

Kommentera gärna, markdown-formatering OK.