Hopp genom ljudvallen

Nu, när vi är som bäst uppe i avsnittet acceleration, hittade jag denna artikel i tidningen Ny Teknik som berättar hur en person skall hoppa från så hög höjd att han kommer upp i överljudsfart. Läs om denna bedrift, och gör kanske en kontrollberäkning över den tid det tar att i fritt fall komma upp till gränsen för överljudsfart, som vid normala temperaturförhållanden är ca 340 m/s.

0 reaktioner till “Hopp genom ljudvallen”

  1. Hej nikodemus, alla dom sakerna i boken som vi inte gått igenom på lektionerna kommer väl inte på provet? T.ex det om vektorer s. 28. eftersom vi inte ens gått igenom det på lektionerna..

    1. Självklart är det bara de saker vi har behandlat på lektioner som kommer på provet. De rekommenderade uppgifterna ger en liten indikation på vad som kan komma upp.

  2. Tror du att det finns möjlighet att du kan förklara Einsteins relativitetsteorier för vår grupp imorgon? Det är lite abstrakt och svårbegripligt för oss..

    1. Ja, relativitetsteorin är väl inte det mest lättbegripliga här i världen. Men jag ska försöka förklara den på ett lättfattligt sätt imorgon, tisdag. Jag kommer dels att vara i Kulan kl. 9.50 – 11.30, och sedan har jag tid på den ordinarie mattelektionstiden; kl. 12.20 – 13.15.

Kommentera gärna, markdown-formatering OK.