Grattis på 100-årsdagen, Allmänna relativitetsteorin

albert_einstein_28nobel29
Einstein, år 1921

Den 25 november år 1915 lade Albert Einstein fram en teori som så smått (eller stort) skulle chockera världen. Den allmänna relativitetsteorin beskriver hur tid och rum förändras vid olika gravitationer (visste du t ex att tiden för dina fötter skiljer sig från tiden för ditt huvud med knappt en miljondels sekund, räknat på en livstid?). Jag ska inte skriva så mycket mer om denna; det finns det andra som har gjort bra inför denna dag.

T ex har såväl tidningarna Dagens nyheter och Svenska dagbladet publicerat varsin artikel av varsin professor idag. Och allas vår Randall Munroe (xkcd.com) har skrivit en artikel (med de 10 000 vanligaste engelska orden) som ger en liten inblick i teorin.

Här är länkarna till artiklarna:

Einsteins formel förändrade popkulturen, text i Dagens nyheter av fysikprofessor Ulf Danielsson.

Infallet som krökte tiden och rummet, text i Svenska dagbladet av fysikprofessor em Bengt E Y Svensson.

The Space Doctor’s Big idea, text i The New Yorker av Randall Munroe.

Utdrag från Randall Munroes text om relativitetsteori.png
Utdrag från The Space Doctor’s Big Idea, av Randall Munroe

Uppdatering:

Kommentera gärna, markdown-formatering OK.