Inspirationskväll på Fysikum


Den 16 januari hade fysikinstitutionen, Fysikum, på Stockholms universitet en inspirationskväll för intresserade gymnasieelever. Det bjöds på några korta föreläsningar, en fysikshow, ett besök i ett av laboratorierna respektive teleskopet och, just det, mat!

Fysikinstitutionens korridorer
Fysikinstitutionens korridorer

Ett 60-tal elever från hela Stockholm hade kommit; de ställde flera bra frågor till doktoranderna som höll i kvällen, t ex ”Hur kan man veta att neutrinos finns när man inte kan fånga in dem?”.

Jag hoppas att kvällen gav mersmak för fysik för de elever som var där; min egen största behållning var att se Jupiter genom teleskopet i det klara vädret. Tre av Jupiters månar var synliga, och de låg på ett större avstånd än vad jag trodde. Riktigt häftigt, inte minst med tanke på att det var en av de observationer som låg till grund för förändringen av en världsbild; den från den geocentriska till den heliocentriska.

Återigen ett bevis på att många människor är intresserade av naturvetenskap på en orienterande nivå för att låta sig fascineras. Detta intresse måste vi lärare bejaka och hjälpa våra elever och vår omgivning att odla.

Dagen inspirationskvällen efter frågade en kollega, som inte är lärare i något naturvetenskapligt ämne, om jag snabbt och lekmannamässigt kunde förklara innebörden av föreläsningarna. Återigen ett bevis på att många människor är intresserade av naturvetenskap på en orienterande nivå för att låta sig fascineras. Detta intresse måste vi lärare bejaka och hjälpa våra elever och vår omgivning att odla.
Det är ett mål i sig att avmystifiera vetenskapen. Samtidigt vet var och en av oss fysiklärare att  ämnet handlar mycket om att sätta sig in i abstrakta modeller och göra förutsägelser enligt dessa.

Det är en balanskonst i undervisningen, att gå från översikt mot djup och förståelse. Att gå från det vackra skalet mot ämnets kärna. Ibland är fruktköttet i Kunskapens frukt varken sött eller lättsmält.

Ibland är fruktköttet i Kunskapens
frukt varken sött eller lättsmält.

Sådana här inspirationskvällar för elever (och för den delen lärare!) kan vara ett sätt att göra det intressant att tränga igenom ytan. Om detta kommer jag säkert få orsak att återkomma.

Inspirationskväll på Fysikum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s