Ibland går det snabbt


På bara några minuter blev en oklarhet om ljusets hastighet i en tidningsartikel utredd över Twitter nu på söndagsförmiddagen:

En liten detalj som jag i det här fallet kände till som företeelse, men det är ofta de små pusselbitarna som lägger saker tillrätta (som i det här fallet en formulering som hade fallit bort i en tidningsartikel). En förutsättning för att kunna få de bra svaren är ofta att de rätta frågorna ställs.

Hur utnyttjas detta i skolundervisning? Min erfarenhet är att matematik- och fysikämnena genererar många specifika frågor om hur ett problem ska lösas. Jag som lärare riskerar att springa runt och svara och lösa problem samtidigt som jag blir upptagen och otillgänglig för andra elever. Ett av mina mål för undervisningen är att i en medveten grad hjälpa eleverna att formulera en fråga som de kan ha användning för snarare än att förklara lösningen på problemet det första jag gör. En utmaning som jag nu ska ta mig an är att låta eleverna formulera frågor på sociala medier (till lämpliga forum och personer), och låta dem gå framåt där.

För vad gör en vetgirig människa när hon inte har något svar? Då måste hon ha verktyg att formulera specifika frågor och veta var hon kan ställa dem. Och i denna kunskapsintensiva värld kanske vissa verktyg är viktigare än vissa svar. Dessutom har jag märkt att när en elev formulerar en välgenomtänkt fråga så kommer hon ofta på svaret själv. vet jag att eleven förstått något på riktigt.

Ibland går det snabbt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s