”Vilken formel ska jag använda?”


Pusselbitar

En vanlig fråga som elever ställer i samband med att de löser fysikproblem är ”Vilken formel ska jag använda?”. Jag önskar att det fanns ett enkelt och entydigt svar på den frågan i respektive område i fysiken, men så är inte fallet.

Min erfarenhet säger att elever tycker att fysiken är ett svårt ämne. Det är krafter hit, fält dit och en väldig massa formler. Jag förstår att många elever tycker att det kan uppfattas som svårt, men jag tror också att det gäller att komma över trösklar i inlärningen.

Pusselbitar - organiserat

Det finns som sagt en väldig massa formler i gymnasiefysiken. Jag tror att om man börjar sin problemlösning genom att titta i formelsamlingen och för att se vilken som passar, då är man fel ute! Man kan naturligtvis träffa rätt och få till ett korrekt svar på problemet, men man har nog inte lärt sig så mycket fysik i och med detta. Istället bör man utgå från situationen, tolka denna fysikaliskt för att därefter arbeta med en modell för denna. Det kanske låter svårt, men jag tar några exempel.

”Vilken formel ska jag använda?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s