Video – Anpassning av mätvärden i kalkylprogram


Mycket i fysiken bygger på hantering av mätvärden. Ofta vill man beskriva samband mellan par av mätvärden, och det kräver en viss arbetsgång. Med en bra struktur på arbetet och ett kalkylprogram kan man komma långt.

Jag gjorde en screencast som demonstrerar hur detta kan gå till utifrån ett grundläggande exempel. Här påvisar jag såväl strukturen och arbetsgången i kalkylprogrammet (jag använder här programmet Excel för att ta fram en modell till den fysikaliska mätsituation jag sätter upp). Detta tillsammans med några utdrag från Skolverkets ämnesplan i fysik som motiverar existensen av detta i undervisningen.

Jag låter videon och skolundervisningen i sammanhanget tala för sig själva, men för vissa kan det vara intressant att veta hur videon är gjord. Jag börjar med lite tankar kring den och avslutar med tekniska detaljer.

BAKOMLIGGANDE tankar

För det första så behövs en idé om vad instruktionen ska ta upp. Jag ska inte säga att jag hade allt klart för mig då jag satte igång med arbetet – en del saker klarnade efter hand. På samma sätt var det saker jag trodde jag skulle haft med på något sätt som jag fick välja bort, det gjordes framför allt för att jag märkte att den röda tråden i videon skulle förloras. Nu blev den ändå i två sekvenser: den ena där jag motiverar undervisningen med hjälp av Skolverkets ämnesplan, den andra mer teknisk där jag behandlar simulerade mätvärden i ett kalkylark för att ta fram ett adekvat diagram och en matematisk modell. Under arbetets gång, när jag försökte få ihop en bra start som inte bara hängde i luften, blev jag allt mer på det klara med att en sådan distinkt uppdelning behövdes.

Detsamma gäller avslutet på videon. Jag är inte helt nöjd med det, det känns som att det hänger lite i luften. Jag skulle kunnat fortsätta med att hantera resultatet i en redogörelse (och visa exempel på hur en sådan skulle se ut), men då skulle det ursprungliga syftet förlora fokus; nämligen hur mätdata hanteras rent ”tekniskt”. Men jag kommer troligen att göra någon uppföljning på ett eller annat sätt, och då tar jag med efterarbetet.

Tekniken

Jag tycker det är roligt att vara kreativ vid datorn. Jag delade upp projektet i olika delar:

  • Videosekvenser
  • Ljudsekvenser (tal)
  • Redigering
  • Musik

Videosekvenserna för kalkyldelen (jag använde Microsoft Excel i Windows för detta) fångade jag i programmet Screencastomatic. Det är ett program man kan använda gratis, men för att få tillgång till effekter som zoom och panorering är man tvungen att betala en dryg hundralapp per år. Min ursprungliga tanke var att spela in talet samtidigt som jag fångade videon, men jag märkte att det var svårt att få ett flyt i både tal och programhantering som höll för en uppspelning.

Övriga videosekvenser gjorde jag i Apple Keynote. Bilderna på kokplattan som ingår där gjorde jag i vektor-ritprogrammet EazyDraw, och de inledande / avslutande vrideffekterna på tabell och diagram fick jag till i programmet Picturesque.

Allt intalat ljud gjordes i Apple Garageband. Ljudet exporterades till mp3 och lades in i filmen.

Alla filmklipp redigerades slutligen ihop i Apple iMovie (exporten gjordes i mov-format med storleken 1280×720 punkter). Där finns även en del royalty-fri musik att tillgå. De två längre musikstyckena kommer från Music4YourVids (de tillhandahåller också royalty-fri musik), där jag införskaffade ett par album för några år sedan.

Det var nog allt! Hur lång tid tog det då? Det är lätt att förlora sig i ett sådant här roligt arbete, och det var dessutom ”tillåtet” under jullovet. Men det tog nog närmare tre dagar från den första tangenttryckningen tills det var dags att ladda upp det färdiga resultatet.

Just det! Det mesta (allt utom inspelning av Excel-delarna) gjordes på en liten Macbook air 13″ med 4GB Ram-minne. Jag är imponerad över kapaciteten på denna lätta maskin, trots att jag i många fall hade många av de ovanstående programmen öppna för simultant arbete märkte jag inte att den gick på knäna. Tvärtom är jag, som sagt, imponerad över dess kapacitet!

Video – Anpassning av mätvärden i kalkylprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s