Lektion Fy1 måndag 30 januari – Resistans mm


Fysik 1 - NA11FMDagens lektion ägnades åt begreppen resistivitet, resistans, samt Ohms lag. Vi konstaterade att resistivitet är en materialegenskap och att resistansen beror på materialets längd och tvärsnittsarea. Ohms lag, som vi introducerade redan förra veckan, anger sambandet mellan spänning, ström och resistans. Det som kan vara lite ”lurigt” är när flera resistorer är seriekopplade med varandra – då får man olika spänning över respektive resistor (pga att det går samma ström genom dem i en seriekoppling).

Vi behandlade framför allt avsnittet 9.5 idag, men just idag tog vi inget om supraledning i det avsnittet. Vi påbörjade också avsnitt 9.6 – närmare bestämt sid. 273.

Dagens sidor är alltså sid. 268 – 273, utom supraledning. Utöver förra veckans uppgifter (finns längst ned i detta inlägg) rekommenderas även uppgift 9.32 (sid. 295, uppgift 10 och 11 (sid. 298) samt uppgift 3 (sid. 299).

Lektion Fy1 måndag 30 januari – Resistans mm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s