Potensfunktioner – inför laboration


Fysik B - NV09FMT

Nästa vecka kommer vi att göra en laboration som går ut på att undersöka hur effekt (P) som avges i en glödtråd och en och glödtrådens temperatur (T) är relaterade till varandra. Vi kommer att se att dessa storheter inte direkt förhåller sig till varandra i ett linjärt samband, utan av typen T^n är proportionellt mot P. Vi kommer att vilja ta reda på talet n med hjälp av mätvärden och algebraisk hantering av dessa.

Om man bara ritar grafen till funktionen P=T^n kommer man inte att kunna avgöra vilket tal som n kommer att vara; verktyget vi använder kommer att vara logaritmering. Inför denna laboration vill jag att var och en uppdaterar sig på vad som händer när en potensfunktion logaritmeras. Detta i form av en uppgift som ska lösas i ett övningsdokument (Excel-fil).

Nedan finns länkar till uppgiften och till övningsdokumentet som påvisar hur potensfunktioner kan logaritmeras och ritas upp. Dessutom finns en pdf-fil av detta Excel-dokument (om Excel-filen inte går att öppna pga versionsproblem). Testa gärna även metoden på en exponentialfunktion, vi kommer att göra det gemensamt i samband med en laboration som behandlar joniserande strålnings avtagande genom en blybarriär senare under kursen.

Potensfunktioner – inför laboration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s