Planering för induktionsavsnittet


Fysik B - NV09FMTI tidigare inlägg i kursen har vi sett Michael Faradays upptäckt av induktionslagen samt två videoillustrationer som visar Lenz lag. På lektioner har vi också sett exempel på både induktionslagen (när vi betraktade en galvanometer som gav utslag när vi rörde en magnet i närheten av en spole) och Lenz lag (som bl a visades genom att en magnet föll långsamt genom ett icke-magnetiskt rör). Här följer nu en formell planering för avsnittet Induktion.

Måndag den 28 november: Introduktion till induktion. Se detta tidigare inlägg.
Teoriavsnitt 9.1 och 9.2 i Heureka! B.
Uppgifter: 9.1, 9.3, 9.5 och 9.8.

Onsdag den 30 november: Lenz lag. Se animeringar och detta dokument som visar i vilken riktning en ström induceras när en magnet faller genom en spole.
Teoriavsnitt: 9.3 i Heureka! B.
Uppgifter: 9.9, 9.11 och 9.15.

Måndag den 5 december: Magnetiskt flöde och induktionslagen på annan form. Vi tittar på effekterna av ett magnetfält som varieras, men utan att fysiskt röra sig (i kontrast till lektionen den 28 november). Vi tittar på effekterna dels med en galvanometer och dels med ett oscilloskop. Dessutom kommer senaste provet och laborationsrapporterna att återlämnas.
Teoriavsnitt: 9.4 och 9.5
Uppgifter: 9.16, 9.17, 9.18 och 9.21.

Tisdag den 6 december: Laboration – några olika induktionsförsök.

Onsdagen den 7 december: Självinduktion och induktans. Detta tar vi på en orienterande nivå, vi kommer att utgå från ett experiment och konstatera s.k induktans hos spolar. Resultatet {(}e=-L\frac{di}{dt}{)} viktigt, dock kommer vi inte att gå igenom härledningen. Innebörden av minustecknet kommer att uppenbara sig på laborationen.
Teoriavsnitt: 9.7 (dock ej härledningen) och 9.8
Uppgifter: 9.23, 9.25, 9.26 och 9.28

Måndag den 12 december: Växelström och generatorer. Egentligen har vi talat om det mesta i detta avsnitt tidigare, men här kompletterar vi med en ströms och spännings s.k effektivvärde samt tittar på hur det magnetiska flödet förändras vid rotation av en slinga. En kortare genomgång av oscilloskopet kommer vi också att göra. En demonstration på hur spänningen varierar med tiden när en slinga roterar i ett magnetiskt fält finns här.
Teoriavsnitt: 9.9 och 9.10
Uppgifter: 9.32, 9.33, 9.35 och 9.36.

Tisdag den 13 december: Laboration – några olika induktionsförsök (behövs även på Lucia, då många luciakronor numera bygger på elektriskt ljus:))

Onsdagen den 14 december: Transformatorn. Vi kommer att gå igenom elektriska transformatorer och härleda samband för ström och spänning som överförs i dessa.
Teoriavsnitt: 9.11
Uppgifter: Separat övningsuppgift på trasnformatorer samt eventuella frågor på tidigare uppgifter.

Jullov

Direkt efter lovet kör vi igång med Kapitel 10 i boken.

Planering för induktionsavsnittet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s