Inför provet i Fysik 1


Fysik 1 - NA11FMPå onsdag, den 12 oktober, är det dags för prov i Fysik 1. Det kommer att vara ett sammanfattande prov som prövar kunskaperna i avsnitten Fysikens sätt att se, Rörelse, Newtons lagar och Energi. Planeringar och rekommenderade uppgifter för dessa avsnitt finns i dessa tidigare inlägg.

I princip gäller sidorna  19 – 149 i boken Ergo Fysik 1. Det vi inte gått igenom (och det kommer då inte på provet) är icke-linjära samband på sidorna 92 – 95. I vissa fall kommer du att behöva använda trigonometri för att t ex beräkna en kraftkomposant (t ex med hjälp av sinus), men däremot kommer du inte ännu behöva beräkna en vinkel (t ex med hjälp av arcsinus). Vi har heller inte gått igenom modeller för luftmotstånd, sid. 134 – 138.

Jag rekommenderar dels att läsa boken. Gå igenom de lösta exemplen i texten och arbeta med de rekommenderade uppgifterna.

Om du kör fast på en uppgift är det bra att gå tillbaka till det avsnitt som tar upp denna typ av uppgift istället för att ”bara” hitta en formel som fungerar just på den uppgift som du arbetar med. Allmänna tips är också att rita också figurer, teckna ekvationerna (inte bara sätta in värden i en formel) och göra en rimlighetsbedömning av svaret. Tänk också på enheten i svaret.

Vidare rekommenderar jag att studera tillsammans med andra. Min övertygelse är att var och en har något att bidra med i en studiesamvaro, och en lyckad förklaring som man själv gör är ett kvitto på att du förstått det du gör. I samband med det vill jag än en gång slå ett slag för lösningsförslagen, som finns på Portalen.

Slutligen: använd formelsamlingen under instuderingen! Hittar du inte i den innan provet, så kommer det att bli betydligt svårare när du väl sitter på skrivningen.

Inför provet i Fysik 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s