Inför provet på måndag


Fysik 1 - NA11FMNu på måndag kommer vi att ha ett litet test på de avsnitt vi hittills gått igenom. Det gäller alltså det första, inledande, avsnittet om enheter, densitet och diverse olika uppskattningar samt avsnittet om rörelse. Vad skall du då tänka på inför detta prov?För det första: ta med din formelsamling! I den finns mycket information du behöver, t ex densitetstabeller, prefix och diverse användbara samband.

Enheter: Du skall kunna använda SI-enheterna för sträcka, massa och tid samt de kombinationer vi arbetat med (t ex hastighet, densitet och acceleration).

Prefix: Du skall kunna använda prefix framför enheter; både när de är givna i uppgifter (ex: sträckan 2 mm) och när du svarar (ex: ange svaret i μs).

Densitet: Densitet beror ju på massa och volym. Givet två av dessa (alltså två av värdena för densitet, massa och volym) ska du kunna beräkna det tredje och svara i rätt enhet! Tänk på enheterna i formelsamlingen! I många fall måste tabellvärdet multipliceras med 1000 för att värdet skall bli SI-enhet!

Uppskattningar: Du skall kunna göra uppskattningar av den typ vi har gått igenom på lektionerna. Det finns god hjälp i det första utdelade häftet.

Likformig rörelse: Givet två av sträcka, tid och hastighet skall du kunna beräkna det tredje, och svara i rätt enhet. Du skall kunna omvandla mellan km/h och m/s. Du skall dessutom känna kunna använda dig av hastighet med olika tecken. Slutligen också känna till skillnaden mellan fart och hastighet.

Medelhastighet: Du skall kunna beräkna en medelhastighet både ur en graf och ur givna värden.

Accelererad rörelse: Du skall kunna beräkna en sluthastighet och en färdad sträcka givet en tid och en acceleration (även i fallet med en begynnelsehastighet som är motriktad accelerationen). Du skall dessutom veta och kunna använda dig utav att accelerationen vid fritt fall är 9,82 m/s². Du skall kunna använda enheten för acceleration. Slutligen skall du också kunna beräkna en acceleration ur en hastighetsförändring och en tid.

Grafer: Du skall kunna tolka s-t-, v-t- och a-t-grafer. Det innebär dels att du t ex skall kunna avgöra om en hastighet är konstant, ökande, minskande eller noll. Det innebär också att du ur en graf skall kunna utföra beräkningar, t ex beräkna en medelhastighet, en momentanhastighet och en acceleration. Du skall känna till innebörden av lutningen på en s-t- och en v-t-graf, samt arean under en v-t-graf. Du skall också känna till innebörden av hastigheter och accelerationer med positivt och negativt tecken.

Det var det hela, det verkar som vi har gjort en del! Undrar du över något så kommer vi att ha tid på fredagslektionen för repetition och frågor.

Några dokument som kan vara användbara vid instuderingen:

Formler med förklaringar

Några typuppgifter på rörelse, ej lösningar

Några typuppgifter på rörelse (samma som ovan) , lösningar finns

Dessutom kommer jag att dela ut ett kompendium där du kan träna dig på att tolka och göra beräkningar i grafer (det materialet har jag inte digitalt).

Inför provet på måndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s