st-grafer, vt-grafer, tangenter och acceleration


Fysik 1 - NA11FMDagens lektion handlade mycket om att dra tangenter till grafer, och innebörden av dessa tangenters lutning. I en s-t-graf innebär lutningen hastigheten, och vi kom ju fram till att denna kan vara såväl positiv som negativ. Kanske inte helt självklart att tänka sig en negativ hastighet, men tänk på att vi måste definiera en positiv riktning.När vi studerade rörelsen med ultraljudssensorn såg vi att när vi närmade oss sensorn så blev hastigheten positiv (vi kom närmare ”origo”), och när vi fjärmade oss sensorn blev den negativ (vi kom längre bort från ”origo”).

Då vi studerar v-t-grafen konstaterade vi att en lutning innebär en acceleration. Vi såg också med hjälp av programmet i ultraljudssensorn hur s-t- och v-t-graferna är relaterade till varandra. Något som även nedanstående videoklipp visar.

Jag hittade också en hjälp till förståelsen för tangenter till grafer. Det är en demonstration som kräver tilläggsprogrammet Wolfram cdf-player (gratis). Man kan variera grafens utseende, så kan man ”vandra” med tangenten över grafen. Undersök detta här. Annars finns en animering nedan som jag gjort ur denna simulering. k-värdet (som syns intill tangenten) motsvarar lutningen. Lägg märke till när den är positiv, noll och negativ.

Slutligen, de rekommenderade uppgifterna för dagen: 315, 317, 318, 319 i häftet. Dessa utgör också läxan till tisdag.

Imorgon går vi vidare med den tillryggalagda sträckan under en acceleration.

st-grafer, vt-grafer, tangenter och acceleration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s