Introduktion till accelererad rörelse


Fysik 1 - NA11FMDenna vecka kommer vi i NA11FM att ha fokus på accelererad rörelse. Vi kommer att motivera enheten för acceleration, som är 1 m/s², vi kommer att titta på v-t- och a-t-grafer samt beräkna sträckor som föremål rör sig på en viss tid då de accelererar. Vi kommer dessutom att skapa s-t-, v-t– och a-t-grafer med hjälp av en rörelsesensor med tillhörande datorprogram. Att tolka grafer kommer att vara ett stort moment under veckan.

De rekommenderade uppgifterna för veckan finns i detta blogginlägg. Teorin finns i det utdelade häftet, samt presenterad i alternativ form i detta dokument. Laborationen vi kommer att göra på fredag handlar om att bestämma tyngdaccelerationen.

En utmärkt simulering på acceleration finns här (denna kräver att Java är installerad på datorn). En annan simulering finns här (denna kräver ett gratis tilläggsprogram som heter Wolfram CDF-Player. Den är inte lika ”flashig”, men det går lätt att grafiskt jämföra vad olika accelerationer får för inverkan på rörelsen. Dessa kommer vi också att titta på under lektionstid. En animering som visar sambandet mellan, sträcka, hastighet, acceleration och tid finns nedan.

Introduktion till accelererad rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s