Addition av vektorer och inför provet på fredag


Fysik B - NV09FMTProvet på fredag kommer att pröva centralrörelse och harmonisk svängningsrörelse i precis på de sätt vi har gått igenom. Det omfattar avsnitten 6.1, 6.2, del av 6.3 (se nedan), 6.4 och 6.6.

Beträffande 6.3: det som ingår i detta avsnitt är att kunna använda Newtons allmänna gravitationslag i centripetalkraftssammanhang. Exempel 4 och 5 (sidorna 144 och 145) är relevanta. Keplers lagar, som beskrivs tidigare i avsnittet, är det inte. I de rekommenderade uppgifterna finns en spridning av problem som är avsedda att täcka allt relevant.

För övrigt: på lektionen idag gick vi igenom hur krafter adderas. Man skriver t ex

\mathbf{{F_1}}+\mathbf{{F_2}}=\mathbf{{F_{Res}}}

oavsett i vilken riktning kraften pekar i (lägg märke till att beteckningarna är skrivna i fetstil, vilket ofta indikerar vektorer). Är riktningarna motsatta varandra så är det mätetalet som är negativt för den kraft som är riktad i negativ riktning. Är en kraften t ex +5N och en annan kraft -3N blir resultanten

5+(-3)=2 N.

För en uppfriskning av hur summan beräknas av krafter som inte pekar i en riktning som ansluter till en linje rekommenderas dokumentet Grundläggande om krafter och kraftmoment (från Fysik A).

Dock: pekar krafterna i motsatta riktningar kan du teckna resultanten enligt

F_1-F_2=F_{Res}

(ingen fetstil!) inget poängavdrag på provet för det alltså! Orsaken till det är att hanteringen av vektorer behandlas styvmoderligt i nuvarande nationella kursplan; ändring på det kommer nästa läsår!

Addition of N Vectors in 2D

Intill finns en länk till Wolframdemonstration av kraftaddition (för att kunna ta del av denna behövs gratisprogrammet Wolfram CDF Player vara installerat på datorn, läs mer om denna på denna sida), resultanten är rödmarkerad. Observera att demonstrationen är rubricerad Addition of Vectors. Hur kan man man få resultanten till noll?

Addition av vektorer och inför provet på fredag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s